Americký buldok

13.02.2011 13:16

Standard FCI: není uznán

Země původu: USA

Celkový vzhled:  atletický pes střední až větší velkosti s proporceni umožňující aktivní pohyb. Výraz vyjadřuje inteligenci a ostražitost. Pevný, mohutný, kompaktní tělesný rámec je u psů výraznější ve srovnání s jemnější stavbou fen. Americké buldoky lze rozdělit do dvou základních typů- standart (štíhlejší a atletičtější) a classic (mohutnější a robustnější)

Hlava: poměrně velká a široká, působí kvadratickým dojmem, výrazná stop a čelní rýha, oko kulaté či mandlového tvaru, skus obrácené nůžky(standard) až předkus (classic), nos černý, hnědý či šedý, ucho středně velké poloklopené či růžovitého tvaru.  

Krk: velmi dobře osvalený a středně dlouhý. Měl by se postupně zužovat od plecí k hlavě a měl by být mírně vyklenutý.

Trup: kompaktní a poměrně krátký, žebra dobře vyklenutá, břicho mírně vtažené, bedra mírně klenutá, plece dobře osvalené.

Hrudník: hluboký, přiměřeně široký, přední polovina těla působí dojmem vyváženosti a síly, lokty nevybočují ven, ani nejsou vtočené.

Ocas: nízko nasazený, u kořene silný, ke špičce se zužující. V klidu nesen na úrovni hlezen. Neměl by být plně zakroucený.

Hrudní končetiny: silné a rovné se středně silnými až mohutnými kostmi, dobře osvalené.

Pánevní končetiny: mírně zaúhlené a rovnoběžné, dobře osvalené.

Chůze/pohyb: rychlý, čilý s pružným krokem, působící dojem síly. Všechny končetiny se mají pohybovat souběžně se směrem pohybu psa, krok hrudních končetin by měl být výrazný, pánevní končetiny by měly udílet důrazný impuls k posunu.

Srst: délka nesmí dosahovat ani jednoho palce, struktura se pohybuje mezi strstí měkkou a tvrdou.

Barva: celobílá nebo bílá s plotnami a znaky, všechny odstíny žíhání, hnědé, červené nebo tříslové barvy jsou přípustné. Jednotná černá, černá s pálením, případně jakýkoliv odstín merle jsou nepřípustné. Ježádoucí je černá maska.

 

Velikost:  56-71cm, hmotnost- 35-60kg