Dock diving

13.02.2011 13:51

Dock diving využívá přirozené touhy psů vrhat se do vody. Ve všech soutěžních disciplínách skáče pes z jakéhosi mola za hračkou do bazénu s vodou. Podle toho, o co v které disciplíně jde, se pak měří délka či výška skoku nebo čas, za který zvládne hračku aportovat.

      Soutěžní tým tvoří vždy jeden psovod a jeden pes. Soutěžit v dock divingu mohou jak psi s PP, tak kříženci, a to od šesti měsíců věku. Věkový limit pro psovoda je stanoven 6 let a více.

Soutěžní disciplíny:

      Zpočátku se v dock divingu soutěžilo pouze ve dvou disciplínách, a to v Big Air a Extreme vertical. S rostoucí oblibou tohoto sportu se postupně objevovaly disciplíny nové a dnes se závodí celkem ve čtyřech:

Big Air

      Jedná se o jakousi psí podobu skoku dalekého. Psovod hodí do bazénu hračku a poté se měří, jak daleko pes dokáže doskočit. Vzdálenost se měří od konce mola, které slouží psovi pro rozběhnutí, pokožen ocasu v místě, kam pes do bazénu dopadl. Pes může startovat z kteréhokoli místa na molu a k rozběhnutí může využít celou jeho délku, tj. 12,2m. Aport hračky není vyžadován.

 Při rozběhu doukážou psi vyvinout rychlost až 20 mil v hodině(32,2 km/hod). Scětový rekord v délce drží kříženec greyhounda a coonhounda, který dokázal skočit do vzdálenosti 8,8m. (28 stop a 10 palců).

Extreme Vertical:

      V této disciplíně soutěží psi ve skoku do výšky. Skáčou z mola za hračkou, která je zlehka zavěšena v určité výšce nad vodou. Nneí podmínkou, že pes musí hračku chytit do tlamy, za úspěšný pokus se počítá, i když ji jen srazí dolů. Hračka se postupně zvyšuje, vždy po dlou palcích (5cm). Opět může pes startovat odkudkoliv z mola. Rekord této disciplíně má skok, který měřil 2,4m (7 stop a 10palců).

Speed Retrieve:

      V podstatě jde o aport na rychlost. Discilína zahrnuje skok, běh, plavání a úspěšný aport. V půlce mola je vynačena sportovní čára, při jejímž překročení se spouští časomíra. Pes musí skočit do bazénu, doplavat pro hračku umístěnou ve vzdálenosti 58stop (17,7m) od startovní čáry a aportovat ji na konec bazénu. Rekord drží labrador- 5,37 dekund.

Iron Dog:

      Zahrnuje všechny výše popsané disciplíny, v nichž pes sbírá body. Základním předpokladem pro úspěch je, že pes podává vyrovnané výkony ve všech třech disciplínách.

 

Potřebné vybavení:

      Hračka a pes. Je povolena jakákoli hračka, která plave, dá se aportovat a se kterou se dá snadno házet.

Něco z pravidel:

      Před zahájením je umožněno pár tréninkových skoků. Prakticky extreme vertical je velice opdobný lidskému skoku do výšky, psovod se rozhodout výšku vynechat.