Mondioring

13.02.2011 13:53

 Samotný překlad názvu: mondio = svět, ring = kruh. Pes provádí všechny tří částí - poslušnosti, skoků a obrany hned za sebou, plynně na sebe navazují a on po celou dobu (což může být u nejvyšší zkoušky až 45 minut) neopustí nízkými plůtky vymezený prostor ringu, který může mít nekonečně mnoho podob a tvarů. Na neměnný stadion či plochu tey zapomeňte. Závodící pes nemá možnost si vyzkoušet připravené prostředí, jeho první krok do ringu je zároveň i startem. Před samotným zahájením závodu si všichni účastníci projedou trať s rozhodčími a na "nástřelovém" psu poprvé uvidí posloupnost cviků, jejich provedení v prostoru. Před nástupem k posouzení odevzdá psovod vodítko a obojek psa, vylosuje si předmět pro vyhledání a oznámí, zda psa po provedení cviku odvolá slovně či píšťalkou. 

-1) Poslušnost se zkládá z několika disciplín:

 

-Chůze u nohy - pes může být veden u levé i pravé nohy, zde je možnost pouze jediného povelu při vykročení. Trasa je vedena i přes různé překážky- balíky slámy, schody atd.

-Odložení psa za nepřítomosti psovoda - kdy je pes rozptylován různými způsoby.

-Odmítání potravy - pes nesmí ani projevit zájem, ani couvnout. Ostatně různé pamlsky od granulí, párků, piškotů najdete po celou dobu rozházené v prostoru.

-Vysílání vpřed - což je při různorodosti možného prostřední cvik náročný.

-Polohy psa -například kdy je psovod několik metrů od psa, a dává mu povely určené rozhodčím.

-Přinášení předmětu - jakýkoli předmět (neskleněný, nekovový a do vád¨hy 1kg)...vesta, konvice, lano,...

-Vyhledávání předmětu - jedná se o 10 cm velký špalíček, který si závodník vylosoval při hlášení.


-2)Skoky:

- výšku a délku skoků si určuje psovod. Skok přes překážku - výška 1m, 1,10m, 1,20m, oběma směry. Skok přes kolmou stěnu - zde výška 1,80m až 2,30m, skok do dálky vzdálenost 3-4metry.

 

-3)Obrana:

-Útok zepředu s holí - po zaujetí pozice psovoda a psa vybíhá figurant do jejich směru a výhružně mává holí a snaží se psa přimět k předčasnému vyběhnutí. Potése obrací zpět a překonává překážku - pneumatiky, barely, nataženou síť,...Teprve poté je pes vyslán k zadržení.

-Útok s předměty - se provádí na vzdálenost 30m. Figurant se snaží vybraným předmětem či předměty zabránit psu v zákusu. I zde je totiž časový limit.

-Hlídání předmětu -pes musí hlídat objekt (sedačku, hračku,...)

-Vyhledání figuranta a doprovod - vyhledání figuranta mezi několika lidmi, opakované zadržení při útěku figuranta...

-Zadržení při útěku - psovod si napočátku vylosuje, zda pes figuranta zadrží, či nikoli. Los ale z á pouze rozhodčí, ten buď zvedne zelený praporek, který znamená zákus, nebo červený praporek, kdy je pes od prchajícího figuranta odvolán psovodem.

-Ochrana psovoda - název vystihuje vše