Tart

13.02.2011 13:52

 Kynologie se za poslendí roky velmi změnila. Nejen přístupem k výcviku, ale i svou náplní. Většina aktivit, kterým se majitelé se svými psy věnují, je ryze sportovní. Agility, dogdancing, flyball a další sporty jsou čistě zájmovou činností a se starou kynologickou školou mají jen málo společného. Dokonce i klasická kynologie, tedy trio stopa, poslušnost a obrana, se stala vyloženě sportovní kynologií (sportovkou). Požadavky na dnešní psy se ubírají jiným směrem. Psi mají být ovladatelní a přátelští.

 

      Mnoho psů, kteří se účastní soutěží pořádaných SKS TART, patří do služeb policie vězeňské služby a podobně. Typickým plemenem ideálním pro TART je německý ovčák. Ale v řadách psovodů věnujících se TARTu najdeme i belgické ovčáky, stafordšírské či pitbul teriéry, dobrmany, rotvajlery a sem tam i nějaké další plemeno. Ve zkušebním řádu TARTu jsou pouze cviky směřující k praxi. Pes musí být připraven řešit vzniklé situace, které se odehrávají v různém prostředí. Tudíž i pes, který má složeny nejvyšší zkoušky IPO, by třeba nebyl schopen zakročit v případě, že by se se svým pánem dostal do situace, kdy by je někdo ohrožoval, protože je cvičen za nejideálnějších podmínek (hřiště, nejlepší podmínky počasí, stejný a stereotypní terén,...). To se v TARTu říci nedá. TARToví psi jsou zvířata, která budí respekt, a otom, že dokážou umravnit pachatele, který ztropí výtržnost, není pochyb. Však jedním z cílů TARTu je naučit pa pracovat samostatně, by dokázal svého pána v jakékoliv situaci ochránit.

      Tím,že TART směřuje k upotřebení psa jako ochtánce osob a majetku v běžném životě, je oučástí zkoušky psa obranáře i takzvaná noční avizace nebo zadržení pachatele.

 

 

 

Náplň nejvyšší všestranné zkoušky SKS TART - T1:

      Pro chovatele by měla platit zásada, že jeho snahou by měl být chov zdravých, psychicky vyrovnaných psů. kteří by měli v rámci své plemenné příslušnosti být společníky člověka.

Stopa:

       Stopa cizí, dvě hodiny stará, 1600kroků dlouhá, dvakrát lomená v pravém úhlu a jednou v ostrém, dva předměty kladeče na stopě. Limit na vypracování sopy:20 minut.


Poslušnost:

-Ovladatelnost bez vodítka

-Sedni, lehni, vstaň 20kroků před psovodem

-Odložení za pochodu vsedě

-Aport šplhem přes přehážku A 180cm

-Kladina se žebříky oběma směry

-Štěkání vleže 20 kroků před psovodem

-Plížení psa z deseti kroků k psovodovi

-Vyslání psa na 50kroků

-Přivolání psa před sebe

-Dlouhodobé odložení, psovod v úkrytu


Obrana:

-Průzkum přírodního terénu

-Vyštěkání nalezené osoby

-Prohlídka, výslech, doprovod

-Napadení psovoda při doprovodu

-Hlídání pomocníka po dobu 2 minut

-Kontrolní výkon na 200 kroků