Weight pull sprint

13.02.2011 13:49

 Tato soutěž je v učení velice podobná soutěži v tahu těžkého břemene. Každé štěně, když se naučí na vodítku, svého majitele chce táhnout. Buď ho naučíme chodit kultivovaně, nebo toho využijeme a necháme ho táhnout. Pak už není problém, aby se naučilo tahat na postroji a zároveň ještě tahat zátěž položenou na zemi, která vydává zvyky při tření s asfaltem, s polní cestou atd. Vždy musíme volit zátěž úměrně k vyspělosti odrostlého štěněte. V prvních fázích stačí použít malou pneumatiku z malého osobního auta, V dospělosti můžeme použít pneumatiku i s diskem nebo pneumatiku vylitou betonem. Ty ale mají omezenou životnost, proto je nejvhodnější těžký řetěz, který může pes táhnout po větší část procházky. Takto naučené zvíře při soutěži nemívá problém, že se zalekne vozíku  nebo tažné tříkolky se zátěží. Pes, který je často uvazován, se naučí přestat táhnout velkou zátěž a k tažení těžkého břemene nevyvíjí tak značné úsilí.

    Soutěže se mohou zúčastnit pouze psi starší 10 měsíců (v den konání soutěže jim musí být nejméně 10 měsíců). Hlavní rozhodčí řídí soutěž, řeší spory a má konečné slovo. Proti výroku rozhodčího není odvolání! Psi tahají vozík (řízenou tříkolku) s určenou zátěží. Délka trati je 50-100metrů. Povolený maximální čas na dokončení pokusu je 90sekund.

    Je-li hmotnost psa na hranici mezi dvěma kategoriemi, majitel se rozhodne pro jednu z nich. Psi a feny v každé kategorii soutěží zvlášť, nejprve vždy psi. Jako dráždidlo nesmí být použito jídlo, nic živého, ani prostředky vyvolávající agresi k lidem (rukáv). Majitel psa musí zůstat na trati po celou dobu soutěže svého psa.

    V každé kategorii jsou oceněni zvlášť psi a feny. Zvláštní cenu dostane pes, který¨dosáhl nejrychlejšího času bez ohledu na kategorii, v jaké soutěžil.

    Za chybu se považuje - tlačení psa vpřed či k zemi

                                    - kontakt majitele se psem či vozíkem po odstartování

                                    - kontakt psa s dráždidlem po odsartování

                                    - agresivita majitele vůči psovi (fyzické trestání)

                                    - agresivita psa vůči majiteli

                                    - překročení časového limitu

                                    - pes, který napadne nebo zraní v průběhu soutěže jiného psa (člověka) je ze soutěže vyloučen bez náhrady vstupních poplatků

 
 

 

 

(Donar)