Weight pull

13.02.2011 13:50

 Forma cvičení, nebo trénování fyzičky vašeho psa se dá přirovnat k posilování u člověka. Weight pull, nebo česky tahání břemene, udržuje pejska ve skvělé kondici, a dokonce je to i sport. Pokud však budete tuto disciplínu trénovat někde poblíž svého obydlí, asi se nevyhnete trapným situacím, kdy si lidé myslí bůh ví co toho psa učíte a co mu děláte. K weight pullu je potřeba speciální postroj na tahání těžkých břemen. Doporučuje se začínat zhruba od 9měsíců věku pejska na malých závažích. Zprva stačí jen naučit, že postroj není nic špatného, poté můžeme přidat např. petláhve s pískem, aby štěndo cítilo, že má nějaký odpor při pohybu. Poté třeba pneumatiku, pneumatiku zalitou betonem, koloběžku, vozík, vozík se závažím. Ovšem pejska nepřetěžujte, ani neplačte, že se mu to zrovna dneska nelíbí. Samotná soutěž weight pullu je taháním určitého břemene (vozíku na který se přidávají např. betonky) na určitou vzdálenost v daném časovém limitu. Vyhrává ten pes, který utáhne nejtěžší břemeno.

     Rozhodčí řídí soutěž, řeší spor, jeho rozhodnutí je konečné. Řídí nakládaní vozíku a informuje zapisovatele o celkové hmotnosti zátěže na vozíku. Dohlíží také na nakladače vozíku. Zapisovatel č.1 pro každého psa zaznamenává zdolanou hmotnost, čas a chyby.

     Vstupní kontrola řídí odkládací plochu, vstup psů na soutěžní trať, zapřáhnutí a umístění na startovní pozici. Informuje soutěžící o hmotnostní kategorii, která právě soutěží. Nakladači vozíku nakládají a vykládají vozík a připravují ho na startovní čáru. Všichni soutěžící psi musí být alespoň 10 měsíců stáří a nesmí být kastrovaní. Hárající feny nesmí soutěžit. Zúčastní-li se fena podvodem, rozhodčí ji vyloučí bez nároku na vrácení vstupního poplatku.

     Psi nesmí být agresivní k lidem, i kdyby měli košík. Agresivní pes bude rozhodčím vyloučen bez nároku na vrácení vstupního poplatku. Vzrušení (nadšení) psa není agresivita.

     Pro účast v soutěži není nutná žádná kvalifikace. Aby pes mohl získat cenu a bbodové ohodnocení, musí dokončit alespoň jeden soutěžní pokus (je¨dno kolo s nejmenší zátěží).

      Úmyslné i neúmyslnéchyby budou oznamovány, třetí chybou je soutěžící diskvalifikován.

     Za úmyslnou chybu se považuje:

- dotknutí vozíku či psa po odstartování

- tlačení psa při startu vpřed či k zemi

- dotknutí psa vnadidlem

- agresivita handlera ke psovi

- překročení časového limitu (je stanoveno 60 sekund na celý pokus)

     Startovní a cílová čára jsou zřetelně označeny a jsou vzdáleny přesně 4,5m. Soutěžící může použív vnadidlo (žádný živý tvor ani jídlo). 

 

(Jeff)